Tekstbureau de Groene Draak

Columns

Column 10 januari 2010

Weeralarm

Vandaag werden wij noorderlingen via de radio opgeroepen om binnen te blijven, tenzij we heel dringende redenen hadden om ons toch in sneeuwjachten en op glad ijs te begeven. Toegegeven, vanuit een centraal verwarmde woonkamer zag het er buiten bij tijd en wijle niet erg aantrekkelijk uit: aan de langs stuivende poedersneeuw te zien stond er een stevige noordoostenwind, en wegen en paden waren op veel plaatsen nauwelijks als zodanig te herkennen.

Er is uiteraard helemaal niets tegen binnen zitten met een goed boek, prettig gezelschap, mooie muziek en/of een goed glas. Mijn beroep voorziet echter weliswaar in diverse behoeften, maar niet in mijn behoefte aan beweging, buitenlucht en ontberingen. Bovendien werd er her en daar al geschaatst op natuurijs, en aangezien ik deze winter alleen nog maar rondjes had gedraaid op een overdekte vierhondermeterbaan, wilde ik wel eens kijken of de dichtstbijzijnde ijsbaan al open was.

Zodoende ben ik toch op de fiets gestapt. Verrassend genoeg was het helemaal niet koud; de handschoenen hoefden niet aan en een muts was overbodig. Onderweg naar Zuidwolde (ijsbaan gesloten) en vervolgens langs het Boterdiep richting Bedum zag ik niet alleen een gezellig groepje kramsvogels, maar ook prachtige stuifsneeuwformaties, die bij mij associaties opriepen aan het strand van Schiermonnikoog bij een aflandige wind. Hier en daar moest ik afstappen en met de fiets aan de hand door kleine sneeuwbergen ploegen.

Na een barre maar schitterende tocht kwam ik aan bij de ijsbaan van Bedum, die tot mijn vreugde geopend en gedeeltelijk al sneeuwvrij gemaakt was, zodat ik onder het genot van krakers als C'est la vie en Sjonnie uit de Jordaan mijn lust tot schaatsen op natuurijs kon botvieren. Dat de ijskwaliteit enigszins te wensen overliet, mocht de pret niet drukken. Kortom, ik heb een heerlijke middag gehad en was erg blij dat ik het binnenblijfadvies aan mijn laars had gelapt. Vandaar dat ik moest denken aan de laatste regels van het opruiende gedicht De regenworm en zijn moeder van Annie M.G. Schmidt:

'Dus doe nooit wat je moeder zegt,
Dan komt het allemaal terecht.'

Nathan, 10 januari 2009

Klanten, tekeningen en cv

Het leeuwendeel van mijn werk bestaat uit schrijven, vertalen en redigeren, maar als de gelegenheid zich voordoet, doe ik ook graag teken- en illustratiewerk. Hier vind je mijn voornaamste opdrachtgevers en een kleine selectie uit mijn tekenwerk.

Verder kun je hier mijn cv bekijken.